Abdij

Het klooster van de bernardieten werd door de bisschop van Utrecht aan hen gegeven. Door schenkingen groeide het uit tot een indrukwekkend complex. Vanwege de omvang werd het zelfs een abdij genoemd. Het schip van de St. Lievenskathedraal stond toen nog overeind, het klooster lag daar zuidelijk van. Het terrein werd begrensd door de Wevershoek, Pieterseliestraat, Raamstraat en Kerkhof ZZ. Nu staan daar onder andere het politiebureau en de basisschool “Binnen de Veste”.

Bernardus van Clairvaux

De bernardieten noemden zich naar de heilige Bernardus van Clairvaux. Het waren cisterciënzermonniken. Ze verrichtten vooral handenarbeid en brouwden ook bier. Het klooster kreeg verschillende namen: “Mariënhof”, “In Jerusalem”, “O.L.Vrouwe Zale tot St. Bernhard”en “Bernardyte”. Ten westen van Zierikzee, waar nu de woonwijk Poortambacht ligt, was een stuk grond dat ook “Bernardyte” heette. De bernardieten waren onderworpen aan het St. Salvatorklooster in Antwerpen.

Het Bernardietenklooster
Het Bernardietenklooster 1500-1550. Collectie Stadhuismuseum

Laatste prior

Toen de bernardieten in 1572 ruw verdreven werden en alles werd vernield, bood prior Cornelis Polderman hevig weerstand. Dit liep volledig uit de hand en hij werd vermoord. In 1583 werden de gebouwen verkocht.

In 2006 werd nog een fundering gevonden bij de bouw van een huizenblok in de Petersieliestraat. Dit zal vermoedelijk de kapel geweest zijn. In 1905 en 1911 waren er ook fundamenten blootgelegd en stuitte men op waterputten en zelfs op skeletten.

De Begarden
In 2006 werd een deel van de muur van het klooster van Bernardieten, eerder van de Begarden, blootgelegd bij de bouw van een huizenblok langs de Pieterseliestraat