De dorpstuin in Noordwelle is een samenwerking tussen de dorpsraad van Noordwelle en Kloosterwelle/Kloosterinitiatieven. De tuin kon ontwikkeld worden via de stichting Dorpsboomgaarden Schouwen-Duiveland en de gemeente Schouwen-Duiveland met een project om op 16 plaatsen/dorpen in Schouwen-Duiveland een dorpsboomgaard te ontwikkelen met de aanplant van hoogstam fruitbomen.

Naast de inrichting van de tuin, waarmee in april 2022 is begonnen met de aanplant van hoogstam fruitbomen is de verdere inrichting van de tuin gebaseerd op voorbeelden van kloostertuinen. De tuin heeft een open en goed toegankelijke inrichting, is duurzaam en ecologisch verantwoord.

Belangrijke elementen in de tuin naast de hoogstam fruitbomen zijn o.a. de aanplant van 10 sier-perenbomen, beukenhagen, een insectenhotel, schelppaden om de tuin voor iedereen toegankelijk te maken en 2 bankjes. In het gedeelte wat ook door Kloosterwelle mag worden ingericht komt beplanting met specifieke struiken en kruidenplanten een labyrint en een glazen kunstwerk.

Vanuit de dorpsraad zijn de belangrijkste doelen de leefbaarheid van het dorp te versterken door mensen een bijzondere plek te bieden samen te komen om de onderlinge contacten uit te breiden. Daarnaast wordt met de aanleg van de tuin de aantrekkelijkheid van het dorp zowel voor inwoners als voor bezoekers verbeterd.
Geprobeerd wordt ook jongere mensen/scholieren te betrekken voor onderhoudswerkzaamheden.

U vindt de Wellehof aan de Hoefijzer in Noordwelle. Er zijn parkeerplaatsen en bij het dorpshuis is een oplaadpunt voor de e-bike.

Status eind 2022

Klik op de foto voor een vergroting:

Kloostertuin in wording

Kloostertuin in wording

 

In het najaar van 2022 zijn vaste planten en kruiden gepland in het middengedeelte van de tuin. Wij nodigen u van harte uit een kijkje te komen nemen en zijn geïnteresseerd in uw bevindingen/opmerkingen: bracke1955@gmail.com

Vanaf begin 2023 gaan we verder de tuin inrichten en aanplanten.

Toen Niek Smits van Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) en wij gevraagd werden voor een interview door het Reformatorisch Dagblad over de ontwikkeling van hoogstam fruitboomgaarden op Schouwen-Duiveland hebben daar direct positief op gereageerd. Onze dorps-kloostertuin de Wellehof in Noordwelle diende als voorbeeld. Inmiddels is de Wellehof vast onderdeel van onze Kloosterwelle activiteiten. Bijvoorbeeld als begin of eindpunt van een wandeling tijdens onze retraitedagen of voor een gesprek voorafgaand aan onze wekelijkse activiteiten op de woensdag. De Wellehof ontwikkeld zich, een jaar na de eerste aanplant voorspoedig en wij gaan verder met de geplande nieuwe onderdelen.

Onderstaand een link naar het interview artikel in het Reformatorisch Dagblad in mei 2023

hoogstamfruit-in-elk-schouws-dorp